Kategorija: Športska udruga slijepih KKŽ Podravina

Športska udruga slijepih Koprivničko – križevačke županije „Podravina“ osnovana je 2007. godine sa sjedištem u Koprivnici na adresi Josipa Vargovića 2/1. Najviša tijela udruge su Skupština i Predsjednik koji se biraju na mandat od četiri godine. Udruga trenutno broji 14 članova.

Osobe koje su izgubile vid, isključuju se iz socijalnog života zbog raznoraznih psihičkih i društvenih barijera. Kontinuirano poticanje i uključivanje slijepih osoba u programe koji se baziraju na zdravom životu i fizičkoj aktivnosti jedan je od prvih koraka prema smanjenju njihove socijalne isključenosti. Redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću doprinosi poboljšanju raspoloženja, smanjenju anksioznosti i depresije, dugoročno se smanjuje rizik od niza kroničnih oboljenja, a poboljšava se subjektivan osjećaj zdravlja i zadovoljstva. Sociološke dobrobiti uključuju stjecanje novih iskustava, gdje kroz razne sportske aktivnosti i interakciju sa sebi sličnim osobama osobe s oštećenjem vida grade svoje samopouzdanje, održavaju svoje zdravlje te grade socijalne veze koje kao vezivno tkivo olakšavaju njihovu svakodnevnicu i podižu njihovu razinu samopoštovanja. Također jedan od važnijih elemenata bavljenja sportom je zauzimanje protiv društvene stigmatizacije. Upravo kroz sport i sportske uspjehe naši članovi utječu na percepciju videće okoline, rušeći predrasude o (ne) mogućnostima osoba s oštećenjem vida.

Prvi Predsjednik ŠUS Podravine bio je Ivan Modrušan koji je funkciju obavljao do 2011. godine, a nakon njega za Predsjednika je izabran Željko Lovasić koji je također svoj mandat odradio do kraja, odnosno 2015. godine kad je za Predsjednicu izabrana Vesna Babić.

Od godine osnutka ŠUS Podravina je članica Hrvatskog športskog saveza slijepih te se natječe u 2. Hrvatskoj ligi za slijepe i slabovidne osobe u kojoj postiže zapažene rezultate u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji usporedo radeći na organizacijskom razvoju.

Dobri plasmani i rezultati rezultirali su time da je kuglačka ekipa u sezoni 2014./2015. Zauzela drugo mjesto u 2. Hrvatskoj kuglačkoj ligi za slijepe i slabovidne što im je donijelo plasman u 1. Ligu u kojoj su u sezoni 2015./2016. zauzeli 5. mjesto što im je osiguralo nastavak natjecanja u najvišem rangu i za slijedeću sezonu.

Od svojeg osnutka ŠUS Podravina njeguje odličnu suradnju sa Kuglačkim savezom Koprivničko – križevačke županije te ostalim srodnim dionicima, a od 2014. Godine postaje i članicom Zajednice sportova Koprivničko – križevačke županije i Zajednice športskih udruga Grada Koprivnice.

Dobre prakse i suradnja doprinijeli su tome da je ŠUS Podravina bio suorganizator Pojedinačnog prvenstva Hrvatske u kuglanju za slijepe i slabovidne osobe 2009., 2010., 2012., 2013., 2014., 2015. i 2016. godine kroz koja je kao dobar domaćin aktivno djelovao i kao promotor Koprivničko – križevačke županije i grada Koprivnice.

Suradnja sa županijskim Kuglačkim savezom i odlični uvjeti kuglane, koje im isti pruža za treniranje i natjecanja prepoznati su i od strane Hrvatskog športskog saveza slijepih koji je predložio i realizirao ideju da se u Koprivnici održi Europsko prvenstvo u kuglanju za slijepe i slabovidne osobe 2016. godine što će biti najveće natjecanje u koje je ŠUS Podravina uključeno kao suorganizator i domaćin, a na kojem će nastupiti i članica Udruge Ana Tkalčec koja je sjajnim rezultatima u sezoni 2015./2016. Izborila svoje mjesto u reprezentaciji Hrvatske.

Objave Športske udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije Podravina: