Na 16. IBSA europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne, koje je od 24. do 28. svibnja održano u Koprivnici, 17 hrvatskih kuglača i kuglačica osvojili su sedam zlatnih, jednu srebrnu i četiri brončane medalje.

“Bilo je to izvrsno prvenstvo u svakom pogledu i moramo samo žaliti što kuglanje nije paraolimpijski sport jer bi tada ovi vrijedni sportaši dobili još veću afirmaciju”, kazao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u prostorijama Hrvatskog paraolimpijskog odbora član IO-a Dragan Katunar.

Daleko najuspješnija kuglačica čitavog prvenstva, sa čak četiri zlatna odličja u kategoriji slijepih (B1) i dva europska rekorda bila je 29-godišnja magistra novinarstva Petra Deša.

“Naravno da sam ponosna na sve svoje četiri medalje, ali mi je posebno draga ona u ekipnoj konkurenciji koju sam dobila uz pomoć svojih kolegica Evice Šerfez i Ruže Markešić jer smo uz zlatno odličje izjednačile i europski rekord s 2.008 čunjeva. Ove rezultate sigurno ne bih postigla bez velike pomoći moje obitelji, ali i dodavača kugle Zlatka Butka, koji imaju velikog udjela u ovim medaljama”, kazala je Deša koja je trenutno na stručnom usavršavanju u redakciji Prvog programa Hrvatskog radija.

“Sada u obitelji imam više medalja od oca i brata koji su imali puno uspjeha u kickboxingu kao natjecatelji i suci”, rekla je ponosno Petra.

Na Europskom prvenstvu u Koprivnici natjecalo se 89 sportaša iz osam zemalja, a druga po uspješnosti bila je izbornica naše reprezentacije Ruža Markešić.

“Moram izraziti zadovoljstvo jer smo s 12 osvojenih medalja najuspješnija nacija na ovom prvenstvu. Istina, kuglačice su bile nešto uspješnije, ali moram priznati da su naše muške kolege imale i puno brojniju konkurenciju. Koristim ovu prigodu da još jednom zahvalim gradu Koprivnici koji je odlično pripremio dvoranu, a i cjelokupna organizacija prvenstva bila je na najvišoj mogućoj razini”, kazala je Ruža Markešić koja je u kategoriji B3, odnosno slabovidnih kuglačica, osvojila tri zlatne medalje, a pored kuglanja i izborničke funkcije stalno ja zaposlena u stručnim službama HPO-a.

Izvor: Hina